Pagini

vineri, 18 februarie 2011

Buretele pentru carlig

Cum ati reactiona daca v-as spune ca una dintre momelile mele preferate este buretele?
Probabil ca ati crede ca glumesc, insa este o metoda care a prins multi crapi si a castigat multe concursuri.
In articolul urmator am sa prezint tot procesul tehnologic necesar pescuirii cu un burete de carlig.

Pentru inceput avem nevoie de un burete. Eu va recomand sa folositi buretii de la antifoanele pentru urechi, se gasesc in orice farmacie (pe piata exista mai multe tipuri de antifoane, de cauciuc plastic sau latex, noi avem nevoie de antifoanele tip burete). Pretul unui set (2 bureti) este in jur de 7-8 lei, iar din ei puteti confectiona 4 "boilesuri".
Ii puteti taia in jumatate sau il puteti lasa la dimensiunea initiala. Urmatorul pas este sa strapungem buretele cu o croseta si sa-l atasam firului de par.






Pentru imbibare va trebui sa-l comprimati putin cu degetele, el luand o forma aplatizata.

























Apoi il puteti pune in orice substanta nutritiva sau atractant. Lasati-l cca 15-20 ca substanta sa fie absorbita  in toatalitate si sa-si revina la forma initiala. Este posibil ca din cauza vascozitatii lichidului lucrul acesta sa nu se intample, in cazul acesta cu un ac de cusut intepati de mai multe ori buretele.
 
Rezultate foarte bune au fost cu bureti imbibati in:
-whisky link
-lapte de porumb
-tuica (mai ales primavara)
-attract amino
-bloodworm liquid


Sper ca aceasta metoda sa va fie de folos si sa faca diferenta atunci cand toate celelalte au dat gres.

miercuri, 16 februarie 2011

Inainte de a face orice nod umeziti bine firul

  Nodul Snood












  Nodul Knotless










  Nodul Longline

 













  Nodul  Palomar


 


  Nodul Rapala   


 


  Nodul  Albright


 


  Nodul Butterfly Dropper




  Nodul Double Swiwel


 


  Nodul Snell















  Nodul Grinner








  Nodul Blood Night





  Nodul Uni Knot





  Nodul Plastic Coated Wire Leader







  Nodul Droop Loop













  Nodul Blood








  Nodul Half Blood





  Nodul Clinched Half Blood


 





  Nodul Centauri








  Nodul Spider Hitch


spider hitch








   Nodul Braid

 nod braind animat


   Nodul Arbor


 nod-arbor


   Nodul San Diego

nod san diego







Sursa: pescuit-sportiv.ro

marți, 15 februarie 2011

Dipuri

Dipurile sunt substante de mare atractie ce pot face diferenta in situatii in care orice alte metode au dat gres.
Ele sunt de doua categori, dipuri de atractie si dipuri nutritive.
Multi dintre noi atunci cand cumparam un dip, primul lucru pe care il facem este sa-l mirosim, daca are un miros puternic inseamna ca este bun, daca are un miros slab inseamana ca eficacitatea lui va fi slaba, dar asta sa fie oare criteriul de selectie?

Dipurile de atractie
Ele au un miros puternic, persistent ce transmit pestelui un semnal puternic putand fiind reperate de acesta intr-un timp scurt. Ca sa intelegeti mai bine ganditi-va ca mergeti pe strada si dintr-o data auziti un zgomot puternic, normal va atrage atentia, primul lucru pe care l-ati facut a fost sa reperati acel sunet, sa-i aflati pozitia, al doilea lucru a fost sa incercati sa deslusiti acel sunet, sa va ganditi ce l-ar fi putut cauza, un accident, o explozie etc., apoi probabil vreti sa va indreptati spre sursa sunetului sa vedeti ce s-a intamplat
Pestele face acelasi lucru, el primeste semnalul dipului de atractie, incearca sa repereze sursa lui iar in final, cu putin noroc il veti avea pe saltea.


Dipurile nutritive
Aici situatia este putin mai complexa, dipurile nutritive nu au o aroma pregnanta si nici un miros foarte puternic precum dipurile de atracte. Ele contin in general uleiuri esentiale, proteine predigerate si alte ingrediente precum CSL, meleasa, belchram, extract GLM, betaina si multe altele.
Dar daca ele nu au un miros puternic, cum pot ele atrage pestii?
Stim foarte bine ca ciprinidele au un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat al nostru si total diferit. In timp ce noi mirosind o mancare putem doar sa ne facem o idee despre gustul acesteia, insa crapii pot chiar "gusta" mirosind, fapt ce face ca dipurile nutritive sa fie mult mai atractive pentru pesti decat dipurile de atractie. Nu inseamna ca daca un boiles are un miros pregnant in apa crapul il si prefera. Este adevarat ca un dip cu un miros puternic il face mai usor de gasit de catre peste, dar asta nu inseamna ca pestii sunt neaparat interesati de el. Dupa cum am spus mai sus, ciprinidele isi pot da usor seama daca o sursa de hrana este de calitate, si de aceea dipurile de nutritie, bogate in carbohidrati si uleiuri esentiale sunt preferate de crapi.
Si pretul dipurilor de nutritie confirma aceasta teorie, ele fiind mult mai scumpe fata de cele de atractie


Montura D rig

Monturile D rig se pot face in foarte multe feluri, folosind o varietate mare de fire, tuburi termocontractile, carlige sau alte accesorii specifice.
Uneori nu avem de ce sa ne complicam cu tot felul de metode si noduri. Am sa va prezint cea mai simpla si rapida metoda pentru un D rig de calitate, in situati critice, cand timpul nu ne permite sa legam un D rig complicat se dovedeste foarte utila. Am testat aceasta metoda cu rezultate foarte bune, montura avand o mecanica excelenta.
Tot ce trebuie sa facem este sa taiem 30 cm de fluorocarbon apoi executam nodul fara nod iar la capatul firului, in loc sa facem o bucla, trecem firul printr-un varnis, dar nu inainte de a introduce pe el un anou, care poate fi rotund sau oval,  apoi cu o bricheta topim capatul lui, acesta formand un stoper si impedicand firul sa iasa din varnis. Avand in vedere ca asupra D-ului nu se va exercita o forta majora, el v-a ramane in varnis.


.

luni, 14 februarie 2011

Porumb pentru consum uman vs porumb pentru pescuit

Foarte multi pescari folosesc porumb de la diferite firme producatoare de nade si momeli, dar cum ramane cu vestitul Bounduelle?
  Anul trecut am facut un mic test (fara voia mea ce-i drept), am pescuit pe Floarea Popestiului si Balta Oltenitei de 4 ori doar cu porumbul de la doua firme consacrate (nu le pot spune numele). Am folosit absolut toate sortimentele lor, in total cred ca sunt aproximativ 14, rezultatele au fost dezamagitoare, frecventa capturilor destul de slaba.
Imediat ce am schimbat porumbul rezultatele nu au intarziat sa apara, "trasaturile" au inceput sa fie constante si frecventa capturilor a inceput sa creasca.
  Pentru mine, si sper ca si pentru voi, acest experiment este destul de concludent, cel putin pe aceste doua balti !
  Fire zbuciumate !!!

Pescuit la crap pe balti fara structuri

Stim foarte bine ca atunci cand pescuim la crap este foarte important sa identificam ce fel de structuri sunt sub apa si sa actionam ca atare. Dar ce ne facem atunci cand pescuim pe o apa fara structuri? Un iaz piscicol care nu prezinta nici un fel de structura la spurafata apei. Dupa ce am verificat cu marker-ul nu am descoperit nici o groapa, sant sau alte structuri in care ciprinidelor le place sa-si petreaca timpul.
In acest caz trebuie sa fim atenti la orice miscare de pe luciul apei, de pilda la acele bule de aer de la suprafata, vartejuri sau sarituri, ele tradeaza prezenta crapilor in zona. Nici vegetatia subacvatica nu este de neglijat, ea constituie o sursa bogata de hrana, de aceea aceste zone sunt vizitate frecvent de crapi mai ales primavara cand hrana crapului este diminuata.
Inca o "ascunzatoare" frecventata de crapi este zona de langa mal, mai exact sub copacii infloriti. Florile acestora cazand in apa si fiind infulecate de crapii flamanzi. Ele sunt considerate de "mustaciosi" o delicatese, continand doua dintre ingredientele lor preferate, nectarul si polenul.
Daca pe lacul respectiv se pescuieste doar de pe un singur mal si distanta dintre ele nu este foarte mare, putem folosi asta in avantajul nostru, pescuind cat mai aproape de malul opus. Motivul?
Din cauza galagiei si forfotului facut de pescari, pestele se refugiaza cat mai departe de acestia. Cel mai concludent exemplu in acest sens este ferma piscicola Moara Vlasiei 2 sau lacul Gogosari unde pescuitul cat mai aproape de malul opus este cea mai eficienta tactica de abordare.

Procente de solubilitate

In cazul in care rulam boilesuri solubile in combinatie cu laptele de porumb , iata cateva procente de solubilitate:

Apa 70% + Lapte de porumb 30%= timp de dizolvare peste 2 ore
Apa 50% + Lapte de porumb 50%= timp de dizolvare maxim 2 ore
 Apa 65% + Lapte de porumb 35%= timp de dizolvare sub 1 ora si jumatate dar riscam sa spargem bilele la nadirea cu cobra

Sursa: infopescar.ro

O reteta la granita dintre bird food si fish meal

 Continut mix:
-200 gr. faina peste LT94
-200 gr. mancare pt. puiet de crap
-150 gr. faina porumb(fin)
-150 gr. gris
-100 gr. robin red
-100 gr. seminte(mei decorticat sau rosu,hrisca)
-25 gr. glm
-50 gr. betaina
-25 gr. coji de oua
Continut baza lichida:
-30 ml. minamino
-20 ml. marin amino
-30 ml. wisky link
-6 ml. aroma sq&oct.
-3 ml. aroma capsuna sau cranbery 

Sursa: infopescar.ro

O reteta simpla si eficienta

Ingrediente:
apte praf-200 g
faina peste-200 g
caseinat de sodiu-200 g
faina de porumb macinata fin-200 g
gluten de grau-100 g
pesmet fin-100 g
 Mod de preparare :
Intr-un castron mare se sparg 10 oua si se bat bine. Se adauga  aroma dupa specificatiile fiecarui producator si colorantul (optional)  impreuna cu 2 lingurite de ulei de floarea soarelui. Celelalte ingrediente se adauga amestecand permanent pana se obtine o pasta, care nu trebuie sa se lipeasca de maini. Se pregateste un recipient mare in care punem apa, iar in momentul fierberii punem bilele. Cele care se ridica la suprafata sunt fierte. Le scoatem cu o strecuratoare le punem la zvantat. Dupa preparare se pastreaza in congelator.

Sursa: infopescar.ro

duminică, 13 februarie 2011

Cormoran AKX 3.90

Este un rod foarte indragit de mine, il folosesc de aproximativ un an si nu m-a dezamagit, faciliteaza un control al pestelui foarte bun la mal iar in lanseuri se comporta foarte bine, se incarca excelent, eu personal l-am incarcat cu plumb de 140 g fara nici o problema.
Cateva caracteristici ar fi:
- LUNGIME: 3.90M
- LUNGIME DE TRANSPORT: 2,00M
- GREUTATE: 400 GR.
- BLANK: CARBON
- MANDRINA: PROFILATA
- MANER: EVA
- INELE: SIC
- NUMAR INELE: 6
- TEST CURVE: 3.50 LBS
- ACTIUNE: 50 - 140 g
- ACTIUNE: PROGRESIVA
- MUFARE: INVERSA






Montura inline

Montura in line este una din cele mai populare monturi in pescuitul crapului, ea poate fi fixa sau culinsata.

In poza de mai jos se regaseste o montura inline fixa, pentru a o transforma intr-o montura culisanta trebuie sa-i punem intre vartej si plumb un opritor siliconic.

Okuma Powerliner 860




Powerliner este o mulineta de forta, cu baitrunner si tambur longcast din aluminiu pentru lansari la distanta , echipata cu 7 rulmenti pe bile si unul pe role, toti din otel inoxidabil.
Mulineta a fost construita pentru pescuitul crapului, este dotata cu un sistem baitrunner cu frana micrometrica ajustabila, un tambur cu o capacitate de 420 m\0.30, inca un tambur de rezerva din grafit si renumitul  sistem de control al oscilatiilor (EOS).
Calitatea materialelor folosite si eficacitatea ei, precum si siguranta in drill pe care o confera, fac din Powerliner o mulineta excelenta atat pentru pescarii profesionisti cat si pentru cei amatori.
Sa nu uitam ca raportul calitate\pret este cel mai bun de pe piata.
Desigur, ca orice alt produs are si un minus, este vorba despre o piesa din interiorul angrenajului care se uzeaza relativ repede atunci cand baiterunnerul este fortat, mai precis atunci cand pescuim plantat. Indicat ar fi sa folosim frana mulinetei fara sa activam baiterunnerul atunci cand plantam.