Pagini

marți, 15 februarie 2011

Dipuri

Dipurile sunt substante de mare atractie ce pot face diferenta in situatii in care orice alte metode au dat gres.
Ele sunt de doua categori, dipuri de atractie si dipuri nutritive.
Multi dintre noi atunci cand cumparam un dip, primul lucru pe care il facem este sa-l mirosim, daca are un miros puternic inseamna ca este bun, daca are un miros slab inseamana ca eficacitatea lui va fi slaba, dar asta sa fie oare criteriul de selectie?

Dipurile de atractie
Ele au un miros puternic, persistent ce transmit pestelui un semnal puternic putand fiind reperate de acesta intr-un timp scurt. Ca sa intelegeti mai bine ganditi-va ca mergeti pe strada si dintr-o data auziti un zgomot puternic, normal va atrage atentia, primul lucru pe care l-ati facut a fost sa reperati acel sunet, sa-i aflati pozitia, al doilea lucru a fost sa incercati sa deslusiti acel sunet, sa va ganditi ce l-ar fi putut cauza, un accident, o explozie etc., apoi probabil vreti sa va indreptati spre sursa sunetului sa vedeti ce s-a intamplat
Pestele face acelasi lucru, el primeste semnalul dipului de atractie, incearca sa repereze sursa lui iar in final, cu putin noroc il veti avea pe saltea.


Dipurile nutritive
Aici situatia este putin mai complexa, dipurile nutritive nu au o aroma pregnanta si nici un miros foarte puternic precum dipurile de atracte. Ele contin in general uleiuri esentiale, proteine predigerate si alte ingrediente precum CSL, meleasa, belchram, extract GLM, betaina si multe altele.
Dar daca ele nu au un miros puternic, cum pot ele atrage pestii?
Stim foarte bine ca ciprinidele au un simt olfactiv mult mai dezvoltat decat al nostru si total diferit. In timp ce noi mirosind o mancare putem doar sa ne facem o idee despre gustul acesteia, insa crapii pot chiar "gusta" mirosind, fapt ce face ca dipurile nutritive sa fie mult mai atractive pentru pesti decat dipurile de atractie. Nu inseamna ca daca un boiles are un miros pregnant in apa crapul il si prefera. Este adevarat ca un dip cu un miros puternic il face mai usor de gasit de catre peste, dar asta nu inseamna ca pestii sunt neaparat interesati de el. Dupa cum am spus mai sus, ciprinidele isi pot da usor seama daca o sursa de hrana este de calitate, si de aceea dipurile de nutritie, bogate in carbohidrati si uleiuri esentiale sunt preferate de crapi.
Si pretul dipurilor de nutritie confirma aceasta teorie, ele fiind mult mai scumpe fata de cele de atractie


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu